Wereldwijde voedselvoorziening

Dit thema bestrijkt de volledige voedingswaardeketen en houdt rekening met ESG-criteria, teneinde bij te dragen aan de uitdaging om de wereldbevolking nu en in de toekomst duurzaam te voeden.
agricultrice

Waarom de wereldwijde voedselvoorziening?

De wereldwijde bevolkingsgroei, de verstedelijking en de stijging van de winsten hebben een dubbele impact op de vraag naar voedsel: kwantitatief uit dat zich in een toename van de consumptie en kwalitatief in veranderende eetgewoontes.

Tegen 2050 zal de voedingsindustrie meer dan 9 miljard mensen te voeden hebben, die wereldwijd kunnen bogen op een betere levensstandaard en die meer voedsel van betere kwaliteit eisen.

Een aangroeiende wereldbevolking voeden in een context met steeds minder middelen en met onzekere klimaatomstandigheden is een wezenlijke uitdaging. Er is namelijk meer voedsel nodig, maar er mogen slechts evenveel en op termijn zelfs minder middelen worden ingezet. Een optimale aanwending van die middelen en efficiënt afvalbeheer zijn noodzakelijk om die uitdaging aan te gaan.​

De stijging van de vraag gaat gepaard met de verandering van de eetgewoontes. De middenklasse in de groeilanden wil hun voedingstekorten terugschroeven en diverser eten. Wereldwijd vragen consumenten om gebruiksgemak, zonder daarbij aan kwaliteit en voedingswaarde te willen inboeten.

champs

Van het veld tot op uw bord, met een duurzame aanpak

Onze aanpak

Wij beleggen in aandelen en dus niet rechtstreeks in grondstoffen.

Zo'n multisectorale hedging biedt ons de mogelijkheid onze beleggingen bloot te stellen aan de structurele trends die de voedingssectoren vormgeven.

Onze duurzame aanpak, die is gebaseerd op ESG-ratings, zowel globaal als met betrekking tot specifieke criteria, en controversegegevens, wordt vervolledigd door impactmaatstaven. Zo willen we onze water- en koolstofintensiteit beperken en goed scoren op afvalrecyclage.

Om blootstelling te verwerven aan al het groeipotentieel van het thema, beleggen we in elke sector die te maken heeft met voeding. We hebben die onderverdeeld in zes subthema's.

Het beleggingsuniversum van ongeveer 600 effecten dekt de voedingswaardeketen van A tot Z en omvat de volgende sectoren: landbouw, water, voedingsproducten, dranken, voedingsdistributie en horeca.

De voornaamste risico's die komen kijken bij die strategie zijn risico op kapitaalverlies, aandelenrisico, renterisico, kredietrisico, valutarisico. Het is wenselijk de wettelijke documentatie van de icbe te raadplegen om meer informatie te verwerven over het risicoprofiel.