Welzijn & levensstijlen

Het thema welzijn & levensstijlen mikt op de consumptietrends op lange termijn en het bijhorende groeipotentieel.

lifestyles

Waarom welzijn en levensstijlen?

Consumptiegewoontes en -gedrag veranderen steeds sneller onder invloed van drie grote structurele trends:de demografische ontwikkelingen: 

  • de vergrijzing van de bevolking, de groei van de middenklasse in de opkomende landen, de koopkracht van de millennials;
  • de maatschappelijke veranderingen: behoefte aan een gezonder leven, aan duurzamere consumptie;
  • de digitalisering van de economie: stijgende populariteit van e-commerce, groei van abonnementsdiensten.

Dat veranderende consumentengedrag zien we zowel in ontwikkelde als in opkomende landen. Terwijl in de groeilanden met name de hype rond bekende merken in het oog springt, zijn het in de ontwikkelde landen vooral nieuwe ervaringen en nieuwe consumptiemethodes die goed scoren. Het fenomeen tekent zich af in elke generatie en elke sociale klasse.

Deze strategie heeft dus baat bij de ontwikkeling van dat gedrag en probeert te profiteren van het groeipotentieel van de ondernemingen die doeltreffend een antwoord bieden op de veranderende behoeften van de eindconsument.

lifestyles

Een weg zoeken door de consumptietrends op lange termijn 

Onze aanpak

Het beleggingsuniversum verzamelt waarden met heel wat groeipotentieel betreffende de langetermijnconsumptietrends die gepaard gaan met de demografische en maatschappelijke veranderingen en de digitalisering van de economie.

De ondernemingen in dat universum kunnen verband houden met verschillende vormen van consumptie. De meeste van hen verdelen hun diensten en producten rechtstreeks onder hun klanten. Hun vermogen om te vernieuwen en/of het verschil te maken op basis van hun producten en diensten helpt hen sneller te groeien dan de wereldwijde economie.

Het beleggingsuniversum is met ongeveer 550 effecten eerder groot en omvat tal van sectoren. Het werd samengesteld rond vier pijlers: digitale consumptie, gezondheid & welzijn, hobby's (binnen en buiten) en premiumconsumptie.

De strategie kan bogen op een verantwoorde aanpak die de ondernemingen uitsluit die onderhevig zijn aan controverse of die beschikken over de slechtste ESG-ratings, in het algemeen of voor de thematische criteria.

De voornaamste risico's die komen kijken bij die strategie zijn risico op kapitaalverlies, aandelenrisico, renterisico, kredietrisico, valutarisico. Het is wenselijk de wettelijke documentatie van de icbe te raadplegen om meer informatie te verwerven over het risicoprofiel.